Σύντομο Ιστορικό
Η σχέση των νησιωτών Κερκυραίων με τη θάλασσα είναι εξ ορισμού αυτονόητη και ασφαλώς δεδομένη και καταγεγραμμένη σε όλα τα επίπεδα της πολιτισμικής εξέλιξης του τόπου. Κατά συνέπεια οι αναφορές που θα ακολουθήσουν αποτυπώνουν με τρόπο διαγραμματικό τους πιο σημαντικούς σταθμούς με την έννοια της οργανωμένης έκφρασης της δραστηριότητας στο θαλάσσιο χώρο και βέβαια εστιάζουν στη δράση του ΝΑΟΚ που κατά κύριο λόγο και σχεδόν αποκλειστικά εξέφρασε τη σχέση των Κερκυραίων με τα θαλάσσια σπορ.
Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Κέρκυρας [ΝΑΟΚ], με τη σημερινή μορφή του, ιδρύθηκε το 1935 στην Κέρκυρα με σκοπό την καλλιέργεια και τη διάδοση των ναυτικών αθλημάτων και των δραστηριοτήτων στη θάλασσα.
Από τότε μέχρι και σήμερα εμφανίζει αδιάλειπτη, ζωντανή και αξιοσημείωτη παρουσία στα ελληνικά και διεθνή ναυταθλητικά δρώμενα.
Ως πρόδρομοι του ΝΑΟΚ καταγράφονται αρχικά ο Φιλαθλητικός σύλλογος Κέρκυρας [1902], ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος στη συστηματοποίηση της θαλάσσιας δράσης στη χώρα μας και ως σκοπό είχε την άσκηση των μελών του στην κωπηλασία και στην ιστιοπλοΐα, την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στη θάλασσα και την ψυχαγωγία με την οργάνωση εκδρομών και ο ΝΟΚ που ιδρύθηκε στις αρχές του 1930 και εν συνεχεία μετονομάστηκε σε ΝΑΟΚ.
Από την ίδρυση του λειτουργεί τμήματα κωπηλασίας, κολύμβησης, υδατοσφαίρισης και ιστιοπλοΐας και από το 1960 τμήμα αλιείας επιφανείας και υποβρύχιας αλιείας. Στεγάστηκε από το 1935 έως και το 1957 στις θέσεις Κόντρα Φόσσα και Μανδράκι μέσα στο Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας και από το 1957 μέχρι και σήμερα χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, που οι «διοικήσεις» και τα μέλη του Ομίλου με την ενίσχυση της Πολιτείας και ειδικότερα της Γ.Γ. Αθλητισμού κατασκεύασαν και λειτούργησαν.
Στη διάρκεια αυτής της μακρόχρονης πορείας του ο ΝΑΟΚ [συν] διοργάνωσε δεκάδες διεθνή, πανελλήνια, πανεπαρχιακά πρωταθλήματα και αμέτρητες δράσεις αγωνιστικού και κοινωνικού αθλητισμού, ανέδειξε δεκάδες αθλητές με ολυμπιακές, παγκόσμιες, πανευρωπαϊκές, πανελλήνιες διακρίσεις σε όλα τα ναυτικά αθλήματα που καλλιεργεί, παρείχε τη δυνατότητα σε χιλιάδες κερκυραίους να αθληθούν και να κοινωνικοποιηθούν, συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα της ελληνικής και διεθνούς προπονητικής, ανέδειξε παραγοντικά στελέχη που κάποια από αυτά με τη σειρά τους διετέλεσαν μέλη των αθλητικών ομοσπονδιών [ΕΚΟΦΝΣ, ΚΟΕ], της Ολυμπιακής Επιτροπής και άλλων αθλητικών φορέων και οργανισμών.
Σε όλο αυτό το διάστημα και σύμφωνα με αυτά που προκύπτουν από το αρχείο του ο ΝΑΟΚ είχε τακτική και αρμονική συνεργασία με τις ομοσπονδίες των αθλημάτων που καλλιεργεί, με τη ΓΓΑ, με τις υπερκείμενες αθλητικές αρχές, με τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, με εκατοντάδες άλλους αθλητικούς συλλόγους.
Σήμερα ο ΝΑΟΚ συνεχίζει αμείωτα να λειτουργεί τα ναυταθλητικά του τμήματα, στα οποία γυμνάζονται και αγωνίζονται εκατοντάδες παιδιά και νέοι της Κέρκυρας, να συμμετέχει ανελλιπώς στις περισσότερες αθλητικές συναντήσεις και ασφαλώς στα πανελλήνια πρωταθλήματα, να αγωνίζεται στην εθνική κατηγορία υδατοσφαίρισης, να καταλαμβάνει πανελλήνιες, βαλκανικές και διεθνείς διακρίσεις, να στελεχώνει με αθλητές του τις εθνικές ομάδες, να οργανώνει αθλητικές εκδηλώσεις και πανελλήνια πρωταθλήματα, να εκπροσωπείται μέσω των μελών του στα Δ.Σ. ομοσπονδιών, να έχει αναγορευτεί ο πρώην πρόεδρος του Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ, να εκπονεί και να εφαρμόζει ανιδιοτελώς εκπαιδευτικά προγράμματα που αποβλέπουν στη διαμόρφωση αθλητικής συνείδησης των μαθητών / τριών, να εκδίδει περιοδικό, να οργανώνει ημερίδες και συνέδρια.
Σήμερα ο ΝΑΟΚ αποτελεί, ως όνομα και ως χώρος, ένα ζωντανό κομμάτι της κερκυραϊκής κοινωνίας και ένα σημείο αναφοράς στην ιστορία και στον πολιτισμό της χώρας και του τόπου.